Nyheter

2008 ... 2007 ... 2006 ... 2005 ... 2003 ...

November 2003

Liia har varit i underbar kondition sedan medlet av oktober. Riktigt vild och lekfull faktiskt. Vår familj, våra vänner och vår veterinär har varit speciellt nöjda med hennes förbättring.

I slutet av oktober var Liia på lungkontroll hos Helsingfors Smådjursklinik. Och Liia skulle förstås inte vara Liia om inget konstigt hände vid kontrollen... det började rinna grönt slem från hennes näsborre, ett tecken på att infektionen trots allt inte ännu var helt vunnen, trots att bilderna visade att lungorna var alldeles rena. Tillsammans med veterinären beslöt vi att fortsätta antibiotikakuren Liia redan varit på i ett halvår i sträck med en extra månad. Vi tänkte sänka dosen med hälften, men eftersom slembildningen fortsatte fick doseringen förbli som den var. Så riktigt än har vi inte kunnat njuta fullt ut av Liias tillfriskning.

Våra salukipojkar Omar och Hussein är har otrolig tur dom också. De jagade varandra runt vår tomt då en av dem i full fart störtade med huvudet före in i aluminiumstolpen som stöder vårt växthus av glas. Följaktligen föll fyra glasrutor ner och stoplen vreds loss, och trots detta kom båda killarna undan utan en skråma.

September 2003

I mitten på juli fick jag ett textmeddelande på min mobil. Det sa att den enda tiken ur min min S-kull, santalia, mådde dåligt i sitt nya hem. Santalia, kallad Ciira, hade faktiskt blivit "bortglömd" in en rastgård utan vård och föda. Hon vägde mindre än 16 kg då hon återvände till oss. Hon hade också tappat fortroendet för främlingar.

Efter två månaders rehabilitering hos oss hittade Ciira ett nytt hem där hon får den kärlek och vård hon behöver. Hennes nya ägare är vana vid vinthundstricks eftersom de tidigare har haft fyra afghaner. Ciira ska ställas ut i Jyväskylä 15.3.2003 om hon hunnit få tillräckligt med hull på benen.

Vår saluki Liia återhämtar sej långsamt efter sin kamp mot lunginflammationen hon fått i sviterna av kennelhosta. Vi var rädda att mista henne i denna svåra sjukdom, men nu är vi försiktigt optimistiska. Det är dock möjligt att Liias lungor kommer att förbli mottagliga för infektion.

Liias kondition har varierat - hostan har lättat och så plötsligt har hon blivit sämre igen. Jag har nu börjat använda homeopatiska preparat i samband med de syntetiska läkemedlen, och skickat en bön till Gud, så jag hoppas och tror att det är dags för Liia att repa sej. Vår nästa visit till kliniken är i slutet på september, och tills dess använder vi två olika antibioter, en lungutvidgande medicinering samt homeopatiskt Hepar Sulfur D 30.

Jag hade tänkt para Liia från hennes nästa löp, då vi skulle ha haft Khaireddin T-kullen till våren 2004. Nu kan det hända att Liia inte kan ha några fler kullar p g a sin sjukdom, vilket innebär att jag inte har någon aning när vår nästa kull föds. Kan hända skaffar jag en ny avelstik och parar henne med en av Liias söner. Men, detta är nu bara en preliminär plan. Liias dotter santalia, kallad Ciira, kommer att bli mor till en Khaireddin kull i framtiden.